Stomatologija


ULTRAZVUCNO SKIDANJE KAMENCA I POLIRANJE ZUBA

Nakupljanje zubnog kamenca predstavlja znacajan zdravstveni problem kod pasa i macaka. Naslage zubnog kamenca lagano potiskuju desni, koreni zuba postaju izlozeni, dolazi do pojave “dzepova” u zubnom mesu, paradentoze i na kraju dolazi do ispadanja zuba. Takodje zubni kamenac sa bakterijama koje se u njemu nalaze su stalan izvor infekcije za zivotinju. Male rase pasa i persijske macke su narocito sklone ovom problemu. Da bi se spriječilo nakupljanje kamenca na zubima preporucuje se upotreba suve hrane (granule) umesto vlazne (konzerve,domaca kuvana hrana) koje može biti praceno pranjem zuba cetkicom i pastom za zube napravljenom posebno za pse i macke. Redovna higijena moze umnogome smanjiti rizik od paradontoze koja je cesta genetska predispozicija manjih rasa. Medjutim kada se jednom stvori, zubni kamenac može da se ukloni jedino strucnom intervencijom. Pored zdravstvenih problema koje ima kucni ljubimac, nakupljanje zubnog kamenca je vrlo neugodno i za samog vlasnika zbog vrlo neprijatnog mirisa koji se siri iz usta obolele zivotinje. Preporucljivo je da se kamenac skida uz pomoc ultrazvucnog aparata jer rucnim skidanjem kamenca moze doći do ozbiljnog ostecenja zubne gledji.
Zahvat se radi u opstoj inhalacionoj anesteziji ,bezbedan je a bitno je napomenuti da je zivotinja intubirana ,da bi se sprecilo da voda koju koristi aparat za skidanje kamenca udje u dusnik.Svaki postupak u kome pas nije intubiran predstavlja rizik po njegovo zdravlje

VADJENJE ( EKSTRAKCIJA ) ZUBA

Bolestan zub predstavlja izvor neprijatnosti i bola za životinju i zbog toga je važno da pacijenta što lakše i bezbolnije rešimo problema. U veterinarskoj praksi dodatan problem predstavlja što naši pacijenti nisu u stanju da nam kažu šta ih boli tako da se često dešava da životinja duže vreme pokazuje simptome koji su za vlasnika nejasni. Životnja se na primer češće oblizuje, mljacka, pojačano balavi, s vremena na vreme odbija hranu. Kako se bolest razvija, mogu da se jave i otoci na vilicama pa i abscesi. Uz pomoc rendgenskog snimka, lokalizujemo problem i onda je potrebno pristupiti vađenju zuba. Kod životinja neki od zuba imaju izuzetno dugačke i nepravilno postavljene korene zbog čega je često potreban specijalan instrument koji omogućava jednostavniji pristup i lakšu ekstrakciju. Nakon vađenja oboljelog zuba ljubimca vlasnik će morati da se pridržava postoperativnih instrukcija vezanih za režim hranjenja kako bi rana na vilici zarasla pravilno a pacijent se vratio grickanju igračaka.