Sterilizacija pasa i macaka


STA TREBA DA ZNATE O HIRURSKOJ INTERVENCIJI VASEG LJUBIMCA

Postoje mnogobrojni razlozi zasto Vas ljubimac moze da bude podvrgnut nekom od hirurskih zahvata. Potpuno je razumljivo da vecina vlasnika kucnih ljubimaca ima strah ili nedoumice kada njihov ljubimac treba da bude operisan. Medutim, treba imati u vidu da je nekada hirurska intervencija jedino terapijsko resenje za oporavak ili izlecenje Vaseg ljubimca. Bilo da se radi o preventivnoj ili terapijskoj hirurgiji , Vas ljubimac ce proci kroz odredeni protokol sa kojim ce Vas upoznati Vas veterinar.

U nasoj ambulanti se vrse sve vrste opstih i specijalistickih hirurskih intervencija. Vrsimo operacije, od onih koje se u veterinarskoj praksi smatraju kao rutinske kao sto su sterilizacije, kastracije, carski rezovi … pa do visoko specijalizovani hirurskih zahvata kao sto su operacije odstranjivanja slozenih tumora, gastricne torzije, odstranjivanje stranih tela iz zeluca, creva, uretrostoma , dijafragmatske i perinealne hernije, urgentna stanja kao i estetske hirurske zahvate.

Sterilizacije svu najcesci hirurski zahvati koji se u veterinarskoj medicine rade .Vlasnici cesto zanemaruju ozbiljnost ovog za nas rutinskog zahvata .To je intervencija u kojoj se ulazi u abdomen I odstranjuju jajnici I materica I koliko god bila za nas rutinska ,vlasnici moraju da se pridrzavaju odredjenih procedura kako pre tako I post operativnih kako ne bi doslo do komplikacija .

Anestezija

Jedno od najsavremenijih dostignuca u medicini uopste, predstavlja upotrebu anestetika pri izvodenju hirurskih zahvata. To nam omogucava da Vas ljubimac ne oseca bol prilikom izvodenja operacije. Sve hirurske intervencije zahtevaju odredeni vid anestezije da bi se postigla adekvatna relaksacija pacijenta i da bi se hirurska intervencija obavila sto sigurnije,brze i bezbolnije. Operativne zahvate izvodimo u gasnoj – inhalacionoj anesteziji koja se smatra najsigurnijim vidom anestezije.

Preoperativna priprema

Nas veterinar ce Vam, kao deo pripreme za operaciju, objasniti celokupnu proceduru kroz koju ce proci Vas ljubimac.
U vecini slucajeva neophodno je uskratiti hranu i vodu na odredeno vreme pre operacije. Dovoljno je da Vas ljubimac hranu ne dobija 6 – 8 sati, a vodu 2 sata pre operacije,osim u izuzetnim slucajevima kada cemo Vam na to posebno skrenuti paznju. To je neophodno da bi se izbegle komplikacije u toku samog hirurskog zahvata.
Ukoliko imate bilo kakve nejasnoce ili dileme u vezi hirurske inetervencije Vaseg ljubimca ne oklevajte da nam se obratite.