Otologija


OTITIS EXTERNA (upala spoljnjeg ušnog kanala)

Otittis externa je cest poremecaj spoljasnjeg kanala uha kod pasa i macaka. U uzroke koji mogu dovesti ovog oboljenja spadaju paraziti, alergija (atopija, alergija na hranu i sl.), strana tela u usnom kanalu (popini prasici, travke, krpelji …), seboreja i endokrinopatije. Predisponirajuci uzroci takodje igraju vaznu ulogu u ispoljavanju ove bolesti. Anatomija uha je jedan od najbitnijih: duge,obesene usi kao kod baseta ili uzak usni kanal koji je odlika rase sar pej otezavaju ventilaciju uha i olaksavaju zadrzavanje vode u uhu. Dlacice u usima dugodlakih pasa (maltezer, si cu, koton de tulear, bison i sl.) takodje pogoduju zadrzavanje vode i smole u uhu stvarajuci idealnu sredinu za razvoj gljivica i bakterija. Zato je bitno redovno cupati dlacice iz usiju ovih pasa (svakih par meseci) i odrzavati higijenu po potrebi preparatima namenjenim za negu uha.

Prvi znaci upale uha mogu biti pojedinacni ili udruzeni: bol, crvenilo i otok usne skoljke su najcesci i cesto praceni iscedkom iz uha neprijatnog mirisa. Bilo koji od ovih simptoma ne moraju biti prisutni i jedina znacajna promena kod psa ili macke može biti povremeno cesanje uha, tresenje glave ili trljanje usiju ili glave o predmete. Bitno je odvesti zivotinju na pregled kad se prvi simptomi pojave da bi se sprecilo napredovanje problema i primenila efikasna terapija za obolelo uho. Veoma je bitno ne leciti obolelo uho kod kuce niti stavljati medicinske kapi a posebno ne ulje u uho (koje moze dodatno pogorsati infekciju) dok veterinar ne pregleda zivotinju i ne ustanovi vrstu upale.

Na klinickom pregledu Vas veterinar ce pogledati unutrasnjost uha specijalnim uredjajem namjenjenim za to kako bi otklonio sumnju na strano telo koje moze nadraziti usni kanal. Nakon toga napravice citoloski bris uha koji ce pokazati koja je vrsta uzrocnika u pitanju da bi se sprovela odgovarajuca terapija. Ukoliko bude potrebno Vas veterinar ce predloziti ispiranje uha da bi se smanjila kolicina iscedka u uhu kako bi terapija bolje delovala. 

Iako je tretman upale uha relativno jednostavan, uspesno i trajno izlecenje upale uha zavisi od uzroka upale. Nije komplikovano resiti se parazita u uhu i izvaditi strano telo medjutim alergije koje su najcesci uzrok upale uha je mnogo teze kontrolisati. Vise o alergijama mozete pročitati na Dermatologiji.