Laboratorija


Zbog sigurnijeg i brzeg puta do dijagnoze posebnu paznju smo posvetili laboratorijskoj dijagnostici. Mnoge dijagnosticke procedure ne zahtevaju puno vremena i mogu se uraditi dok su klijenti u klinici, a mogu da nas usmere ili direktno dovedu do prave dijagnoze.

PREGLED KRVI

U pregled krvi spadaju kompletna biohemija, hormoni, hematologija, krvni razmaz i druge metode.
Rutinska preoperarivna analiza krvi je preporuka za svakog naseg pacijenta. Odstupanje od referentnih vrednosti moze da nam otkrije probleme kod Vaseg ljubimca koji jos nisu dali klinicke simptome, a mogli bi da se pogorsaju nakon hirurske intervencije. To je preporuka zbog sigurnosti Vaseg ljubimca. Naravno kod svake sumnje na bolest bubrega ili jetre, endokrinu ili metabolicku bolest i svakog akutno loseg stanja najvise korisnih informacija dobijamo analizom krvi. 

BRZI TESTOVI

Neke bolesti se mogu otkriti brzim testovima koje je moguce uraditi na licu mesta. Dovoljan je uzorak krvi, seruma, fecesa ili povracke. Ovo su neke od bolesti koje mozemo otkriti pomocu brzih testova: infektivne bolesti macaka ( FIV, FeLV ), infektivne bolesti pasa (parvoviroza , infekcije korona virusom, stenecak), giardia, erlihija, lajmska bolest i srcani crv.

Veliki deo rada u laboratoriji zauzima odredivanje plodnih dana kod kuja tj. utvrdivanje optimalnog vremena za parenje na osnovu nivoa progesterona i citovaginalnog brisa.

Skarifikat koze nam takode pomaze u resavanju problema na kozi vasih ljubimaca. Ovom jednostavnom i brzom metodom moze se utvrditi prisustvo ektoparazita.

U nasoj ambulanti radimo i pripremu seruma za odredivanje titra antitela na virus besnila. Dovoljno je samo da dovedete vaseg ljubimca, mi cemo uzorkovati i obraditi kv i poslati serum u referentnu laboratoriju.

Svaki dan se trudimo da naucimo nesto novo sto ce nama pomoci u dijagnostici a Vasim ljubimcima da na vrijeme dobiju pravu terapiju.